Ultrazvuk

Ultrazvučni pregledi u poliklinici Protekal

U poliklinici Protekal možete dobiti preglede najsavremenijim ultrazvučnim aparatom od strane renomiranih stručnjaka iz datih oblasti:

  • Ultrazvuk abdomena
  • Ultrazvuk štitne žlezde
  • Ultrazvuk dojki
  • Ultrazvuk srca
  • Dopler karotidnih arterija
  • Dopler vena i arterija nogu
  • Dopler abdominalne aorte

Ultrazvuk abdomena

Predstavlja osnovnu i najšire rasprostranjenu metodu pregleda parenhimatoznih organa abdominalne-trbušne šupljine: jetre, žučne kese i žučnih puteva, pankreasa-gušterače, slezine, bubrega i nadbubrežnih žlezda, kao i mokraćne bešike i prostate kod muškaraca, a uterusa-materice i jajnika kod žena. Ovim pregledom može se vizuelizovati i trbušni deo aorte.
UZ abdomena radimo kod: svih bolova u stomaku i nekih bolova u leđima, mučnina i povraćanja, nadutosti, naglih uvećanja stomaka, upala i promena na žučnoj kesi i bubrezima, nejasnih febrilnih stanja, otežanog mokrenja i pojave krvi u mokraći, povreda u predelu trbuha i svih drugih stanja prema proceni lekara.
Ovim pregledom otkrivamo i pratimo urođene anomalije, zapaljenske promene-akutne i hronične, utvrđujemo postojanje cisti, tumora-benignih i malignih, masne jetre, ciroze jetre, kalkuloze (kamenaca) žučne kese i bubrega, kao i prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji i dilatacije i aneurizme (proširenja) aorte i aterosklerotskih plakova na krvnim sudovima.
Pregled zahteva prethodnu pripremu koja podrazumeva ne unošenje hrane 5-6 sati pred pregled (najbolje 12h), kao i uzimanje laganih obroka dva dana pred pregled i izbegavanje hrane koja nadima stomak, bogatu biljnim vlaknima kojih ima najviše u žitaricama, voću i povrću. Sat i po pred pregled popiti 2-3 čaše vode i ne mokriti da bi tečnost bila prisutna u mokraćnoj bešici. U hitnim stanjima pregled se radi bez navedene pripreme.

Ultrazvuk štitne žlezde

Ovim pregledom utvrđujemo veličinu štitaste žlezde, njenu strukturu, homogenost i prokrvljenost, prisustvo cisti, nodusa i tireoiditisa. Pregled radimo kod svih oblika strume (gušavosti), kod Hašimoto tireoiditisa, hroničnih zapaljenskih bolesti štitaste žlezde zbog autoimunih procesa i kod svih cisti i čvorova, kao i kod svih benignih i malignih promena. Ovaj pregled ne zahteva pripremu.

Ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke je dijagnostička metoda kojom dobijamo uvid u stanje tkiva dojke. Neškodljiv je, efikasan, bezbolan. Radi se 1-2 dana nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Savetuje se svim ženama posle 25. godine, jednom godišnje.

Doppler karotida i VB sliva: radi se kod pacijenata koji imaju neurološke deficite u vidu vrtoglavica, zujanja u ušima, nestabilnosti pri hodu, promena u vidu i koji su imali gubitak svesti ili moždani udar. Savetuje se osobama preko 40 godina koje imaju faktore rizika, povišen krvni pritisak, šećernu bolest, povišene masnoće u krvi, pušači su ili imaju pozitivnu porodičnu anamnezu za šlog, infarkt ili iznenadnu srčanu smrt.

Doppler krvnih sudova na rukama i nogama je metoda kojom se mogu pratiti akutna i hronična opstruktivna oboljenja krvnih sudova, proširenja krvnih sudova i vazospastična stanja. Indikacije su bol u listovima pri hodu (klaudikacije) ili u mirovanju, trofične promene kože, mekih tkiva i mišića pre i postoperativno praćenje stanja cirkulacije, praćenje efekata lečenja. Na rukama su opstruktivna oboljenja ređa, a vazospastična stanja i kompresivni sindromi češći. Indikacije su: razlike u otiscima između leve i desne ruke, oslabljen ili odsutan radijalni puls, bol, crvenilo, bledilo.

Ultrazvuk srca

Ovim pregledom utvrđujemo morfologiju i funkciju srčanog mišića, srčanih zalistaka kao i dimenziju srčanih šupljina i brzinu protoka kroz srce i velike krvne sudove. Ultrazvuk srca radimo kod pacijenata koji godinama boluju od visokog krvnog pritiska, kod kardiomiopatija, kod bolesti srčanih zalistaka, intrakardijalnih promena, urođenih srčanih mana. Metoda je bezbolna i neinvazivna i ne zahteva pripremu.