Ozonoterapija

Šta je Ozono-terapija ?

Ozonoterapija je terapiska procedura kojom se mešavina medicinskog kiseonika i ozona unosi u ljudski organizam sa ciljem da pomogne ojačanju imunog sistema i revitalizaciji tkiva kod različitih oboljenja.
Ozonoterapija je komplementarna terapija te se kao takva koristi uz osnovnu terapiju a ne umesto osnovne medicinske terapije.
Našla je primenu kod hroničnih oboljenja kao što su dijabetes, degenerativna hronična oboljenja koštanog sistema, maligna oboljenja, autoimuna oboljenja, stanja hronične iscrpljenosti kod produženog stresa ili intezivne fizičke aktivnosti kod profesionalnih sportista.
Medicinski ozon ima izuzetno izražena baktericidna, fungicidna i virustatička dejstva tako da ima široku primenu kod kožnih infekcija, dijabetesnog stopala, glivičnih I drugih intravaginalnih infekcija, opekotina, akni, psorijaze…….

Kako deluje Ozono-terapija ?

Ozon u adekvatnim dozama u ljudskom organizmu deluje na više načina
– Stimuliše stvaranje endogenih antioksidantnih enzima kao što su SOD( super oxido dismutaza), glutation peroksidaza,katalaza koji imaju aktivnost čistaća slobodnih radikala
– Aktivacijom imunog sistema organizam oslobadja protivupalne supstance kao što su citokini, interferoni i nterleukini.
– Poboljšava snabdevanje kiseonikom jer kada se veže za eritrocite njihove membrane postaju elastičnije zahvaljujući tome mogu dospeti do svih slabo prokrvljenih delova tela a oslobadjanje kiseonika iz hemoglobina je brže nego pre terapije ozonom
– Povećava fluidnost krvi zbog svog antiagregatnog dejstva
– Deluje baktericidno, fungicidno I virostatički

Medicinska upotreba:

Dopunska ( komplementarna ) terapija kod različitih vidova kancera. Poznato je da ćelije raka ne mogu napredovati u tkivima bogatim kiseonikom

Revitalizacija

Obnavllja oštećena tkiva, pomaže proces zarastanja rana.

Opšti pad imuniteta.

Anulira efekat slobodnih radikala, stimuliše prirodne antizapaljenske faktore

Procesi starenja.

Dobro oksigenacijom celog organizma procesi starenja su usporeni

women-doctor-370x498.png

Hronični degenerativni procesi koštanog sistema:

artroza, diskus hernije, lumbalni bol, bolno rame, teniski lakat i druga oboljenja koštanog sistema. Ozoniranjem faktora rasta postiže se zadovoljavajući efekat regeneracije hrskavice a antiupalni mehanizmi ozonotera[ije dovode do brzog smanjenja zapaljenskih procesa i ublažavanje bola.

Dijabetesno stopalo

Kao najefikasnije prirodno sredstvo protiv bakterija , gljivica i virusa ozon se pokazao se vrlo efikasnim u suzbijanju infekciji i revitalizaciji oštećenog stopala

Reguliše alergije i druge poremećaje imunog sisitema kao što su autoimuna oboljenja

Fibromialgija, hronični umor

Zakažite pregled i tretman u našoj klinici

Pozovite

(+381)11/4140781

Kako se aplicira ozonoterapija?

Ozon se ne sme udisati jer ima direktno iritativno-toksično  dejstvo na pluća te oštećuje epitel respiratornog sistema.

Mešavina medicinskog ozona i kiseonika (ozon 1-5%, kiseonik 95-99%)  se unosi u organizam putem sistemske terapije, infiltrativne injekcione terapije i kao lokalna terapija.

Sistemska terapija:

 • infuzija ozoniranog fiziološkog rastvora,
 • ozonirane krvi samog pacijenta koja se vraća u krvotok ( autohemoeterapija major)
 • Kao intramuskularna injekcija (autohemoterapija minor),
 • rektalnom ili intravaginalnom insuflacijom

Infiltraciona terapija:

 

 • ubrozgavanjem direktno u oboleli zglob ili tkivo,ili potkožno
 • u bolne tačke kod fibromialgije,diskopatija cervikalne i lumbalne kičme

 

Lokalna terapija:

 

 • lokalno kod dijabetesnog stopala u specijalnim kesama rezistentnim na ozon
 • Lokalna primena ozoniranih ulja i ozonirane vode kod infekcija kože i sluzokoža.

 

Kontraindikacije:

 

 • Hemolitička anemija zbog deficita glukoza-6-fosfatdehidrogenaze
 • hipertireoidizam
 • akutni infarkt miokarda
 • trudnoća
 • trombocitopenija
 • hemoragije i antikoagulantna terapija

 

Ozonoterapija je jedna sigurna terapija sa malim brojem neželjenih dejstava poput vrtoglavice kod brzog apliciranja ozona, muke ili blage glavobolje. Gasna embolija nije moguća jer je direktna intravenska primena ozona u EU zabranjena tehnika.

Pre početka ozonoterapije vazno je da ona bude aplicirana od lekara edukovanog za ozonoterapiju jer ozon je jedan jak oksidant i apliciran na neadekvatni način može biti štetan po zdravlje. Pre primene ozonoterapije vaš lekar će uz potrebne analize postaviti pravu dijagnozu, stepen oksidativnog stresa i  prema tome odrediti način primene ozonoterapije i doze. Moguće je da  nakon prvih sesijja se ne uočavaju nikakve promene i da se nakon četvrte sesije  mogu primetiti poboljšanja.

Generatori ozona su registrovana medicinska sredstva koja moraju nositi oznaku CE. Neprovereni , netestirani generatori ne pružaju precizno račuanje doza ozona te je količina ozona koja ulazi u organizam nepoznata.