Dijeta za trudnice

Benefiti dijete za trudnice

Pravilnom ishranom i promenom životnih navika može se sprečiti gojaznost tokom trudnoće i izbeći neželjene posledice. Pod nadzorom dijetologa pravilna ishrana i fizička aktivnost mogu pozitivno da utiču kako na trudnicu tako i na bebu.

Da li je gojaznost u trudnoći opasna?

Gojaznost u trudnoći može dovesti do neželjenih posledica. Prekomerna težina i gojaznost mogu uzrokovati poteškoće sa začećem, pojavu dijabetes u toku trudnoće, anemije, proširenja vena na nogama, povećanje krvnog pritiska i količine masti u krvi. Komplikacije mogu da se jave i tokom samog porođaja, koji se često zbog prekomerne težine obavlja carskim rezom. Krvarenje nakon porođaja je češće nego kod trudnica sa normalnom telesnom težinom. Česte dolazi do infekcije mokraćnih kanala i polnih organa. Kako bi se izbegle sve navedene komplikacije potrebno na samom početku trudnoće preduzeti mere protiv gojaznosti u prvom redu pravilnom ishranom.

Šta je dijeta za trudnice?

 

Trudnica ne bi trebala da se ugoji više od 15 kilograma tokom devet meseci trudnoće, a poželjno je da se u prvim mesecima njena telesna težina ne povećava previše, jer to može dovesti do dijabetesa u trudnoći. Trudnica kod ginekologa treba da uraditi test intolerancije na glukozu, nakon čega, ako za to ima potrebe, ginekolog treba uputiti trudnicu dijetologu koji će pratiti ceo tok trudnoće, kao i telesnu težinu trudnice.

Da bi sprečio preteranu gojaznost kod trudnice dijetolog propisuje niskokaloričnu ishranu, bogatu namernicama koje sadrže proteine, minerale, vitamine i omega 3 ulja.

Koliko često tokom trudnoće treba da se posećuje dijetolog?

Ako je trudnica sklona gojaznosti i uđe u program ishrane pod nadzorom dijetologa potrebno je da svakih petnaest dana ide na kontrolu. Dijetolog će na tim pregledima kontrolisati telesnu težinu trudnice i nutritivnu vrednost hrane koju unosi.

Da li trudnica treba da bude fizički aktivna?

Ako nije drugačije propisano od ginekologa, trudnica tokom cele trudnoće treba da bude fizički aktivna. Preporučuju se lagane šetnje, koje u kombinaciji sa kontrolisanom ishranom mogu da spreče neželjene kilograme.

Šta da radi trudnica koja ima povećanu želju za slatkišima?

Poliklinika Protekal u sklopu svog asortimana zdrave hrane trudnicama može da ponudi Protekal slatkiše, koji neće uticati na povećanje telesne težine. Dozvoljeni unos Protekal slatkiša odrediće dijetolog u skladu sa zdravstvenim stanjem trudnice.

Call Now Button