Dijeta za Trudnice

Benefiti dijete za trudnice

Pravilnom ishranom i promenom životnih navika može se sprečiti gojaznost tokom trudnoće i izbeći neželjene posledice. Pod nadzorom dijetologa pravilna ishrana i fizička aktivnost mogu pozitivno da utiču kako na trudnicu tako i na bebu.

Šta je dijeta za trudnice?

Gojaznost u trudnoći može dovesti do neželjenih posledica. Prekomerna težina i gojaznost mogu uzrokovati poteškoće sa začećem, pojavu dijabetes u toku trudnoće, anemije, proširenja vena na nogama, povećanje krvnog pritiska i količine masti u krvi. Komplikacije mogu da se jave i tokom samog porođaja, koji se često zbog prekomerne težine obavlja carskim rezom. Krvarenje nakon porođaja je češće nego kod trudnica sa normalnom telesnom težinom. Česte dolazi do infekcije mokraćnih kanala i polnih organa. Kako bi se izbegle sve navedene komplikacije potrebno na samom početku trudnoće preduzeti mere protiv gojaznosti u prvom redu pravilnom ishranom.

Da li je gojaznost u trudnoći opasna?

Trudnica ne bi trebala da se ugoji više od 15 kilograma tokom devet meseci trudnoće, a poželjno je da se u prvim mesecima njena telesna težina ne povećava previše, jer to može dovesti do dijabetesa u trudnoći. Trudnica kod ginekologa treba da uraditi test intolerancije na glukozu, nakon čega, ako za to ima potrebe, ginekolog treba uputiti trudnicu dijetologu koji će pratiti ceo tok trudnoće, kao i telesnu težinu trudnice.

Da bi sprečio preteranu gojaznost kod trudnice dijetolog propisuje niskokaloričnu ishranu, bogatu namernicama koje sadrže proteine, minerale, vitamine i omega 3 ulja.

Ako je trudnica sklona gojaznosti i uđe u program ishrane pod nadzorom dijetologa potrebno je da svakih petnaest dana ide na kontrolu. Dijetolog će na tim pregledima kontrolisati telesnu težinu trudnice i nutritivnu vrednost hrane koju unosi.

Ako nije drugačije propisano od ginekologa, trudnica tokom cele trudnoće treba da bude fizički aktivna. Preporučuju se lagane šetnje, koje u kombinaciji sa kontrolisanom ishranom mogu da spreče neželjene kilograme.

Poliklinika Protekal u sklopu svog asortimana zdrave hrane trudnicama može da ponudi Protekal slatkiše, koji neće uticati na povećanje telesne težine. Dozvoljeni unos Protekal slatkiša odrediće dijetolog u skladu sa zdravstvenim stanjem trudnice.