Botox

Benefiti Botox tretmana

Botox tretman je jedan od najčešćih metoda borbe protiv bora na licu i vratu. Spada u siguran i jednostavan nehirurški zahvat koji izvodi lekar. Prvi efekti Botox tretmana su vidljivi od 2 do 4 dana nakon tretmana.

Tretman Botoxa

Botox se pažljivo i precizno aplikuje u vrlo malim količinama i blokira rad pojedinih mišića koji učestvuju u mimici lica. Na taj način se umanjuju i uklanjaju bore na licu, koje nastaju snažnim delovanjem tih mišića. Delovanje preparata je lokalizovano samo na mesta na koja je aplikovan. Prilikom ubrizgavanja, koristi se lokalni anestetik u vidu kreme, tako da tretman bezbolan.

Efekat trajanja Botox tretmana je individualan i zavisi od osobe do osobe. U većini slučajeva efekti se održavaju oko 3-4 meseca, ređe i 6 meseci. Tretman se može ponavljati neograničen broj puta, jer ne postoji nikakva opasnost za zdravlje pacijenta. Potrebno je voditi računa da između tretmana bude odgovarajući vremenski razmak. U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svakih 4 meseca kako bi se održao mladalački i svež izgled. Važno je napomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak podmlađivanja trajniji.

Pacijent se može odmah po završetku tretmana vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Na mestu uboda se može pojaviti manja modrica.

Šta je Botox?

Kozmetički botoks je prečišćeni protein, dobijen od Clostridium Botulinum bakteriji. Botox se u svetu koristi od 1980. godine za lečenje oftalmoloških i neuroloških poremećaja. U novije vreme njegova upotreba je česta u estetskoj medicini.  Botox deluje samo na mimične bore, ali ne i na one nastale prirodnim starenjem kože ili dejstvom sunca.  Kada se ubrizga u mišić u vrlo malim dozama botox blokira nervne impulse tih mišića što prouzrokuje gubitak dinamičkih bora.

Kada se primenjuje botox?

Tretman botoxa najčešće se primenjuje kod:

 • Hiperhidroze (prekomernog znojenja dlanova, stopala i aksila)
 • Između obrva
 • Brazde na čelu
 • Vertikalne bore na čelu
 • Bore u uglovima i oko očiju
 • Bore na nosu i oko nosa
 • Prevencije nastanka dubokih bora

Nakon tretmana lice zadržava potpuno prirodan izraz i obrve se mogu mimikom pomerati.

Priprema za tretman Botoxa

Pre primene tretmana neophodna je konsultacija sa lekarom, kako bi se uvidele eventualne kontraindikacije (tetanus vakcina, terapija antibioticima, neuromuskularna oboljenja ..)

Mere Opreza

Sva neželjena dejstva su privremena i ne traju više od nekoliko dana. Najčešća neželjena dejstva su glavobolja, sindrom sličan gripu, privremeno spuštanje očnih kapaka i vrtoglavica. Mnogo ređe dolazi do pojave bolnosti lica, crvenila na mestu aplikacije i oslabljenosti mišića.

Nakon tretmana bilo bi poželjno izbegavati:

 • Konzumiranje alkoholnih pića 24h
 • Intenzivnije vežbanje
 • Masiranje lica i kozmetičko čišćenje lica nedelju dana
 • Solarijum i saunu 3 do 4 dana nakon tretmana