Dijeta za decu Protekal junior

dijeta-deca

Benefiti dečije Protekal Junior dijete

Protekal Junior dijeta pomaže gojaznoj deci da se izbore sa prekomernom težinom i izgube kilograme uz nadzor lekara. Tokom Protekal Junior dijete dete se uči pravilnoj i balansiranoj ishrani pod nadzorom lekara u prisustvu roditelja.

Šta je Protekal Junior dečija dijeta?

Protekal Junior dijeta je program mršavljenja kod gojazne dece u koji su uključeni lekar, dete i roditelji sa ciljem da se promene loše navike ishrane kod dece i smanji višak kilograma. Protekal Junior dijeta je zdrav način mršavljenja pod nadzorom lekara.

Tok Protekal Junior dečije dijete

Prvi korak u Protekal junior dijeti je da se prema starosnoj dobi i visini deteta odredi njegova idealna telesna težina, nakon čega se pristupa izradi programa balansirane zdrave ishrane sa uvođenjem fizičke aktivnosti.

Tokom programa lekar individualno određuje količinu i vrstu namirnica u ishrani deteta na osnovu više parametara, kao sto su: uzrast, visina i zdravstveno stanje. Lekar određuje i upotrebu OPTI – zamene za obrok uz raznovrsnu ishranu u ostalim dnevnim obrocima. Izbalansirana ishrana podrazumeva bogatu upotrebu voća i povrća, a glavni cilj je da se zadovolje sve nutritivne i energetske potrebe deteta.

Protekal Junior dijeta sadrži Protekal čokoladice i keksiće, koji su niskokalorični i bez šećera, a pomažu deci da se lakše suoče sa problemima gojaznosti i istraju u programu mršavljenja. Dozvoljenu količinu Protekal čokoladica i keksića propisuje lekar u skladu sa zdravstvenim stanjem deteta. Tokom Protekal Junior dijete dete postepeno gubi višak kilograma. Krajnji cilj programa je da se promene navike u ishrani i stilu života deteta. Važno je da roditelj shvati da borba sa gojaznošću kod dece nije laka i da proces mršavljenja zahteva strpljenje i upornost.

Protekal Junior dijeta i fizička aktivnost

Budući da se gojaznost kod dece u većini slučajeva javlja preteranim konzumiranjem brze hrane i slatkiša, a odsustvom fizičke aktivnosti, preporučljivo je da tokom Protekal Junior dijete dete bude fizički aktivno. Uz savet lekara dete treba da ima fizičku aktivnost u skladu sa svojom uzrasnom dobi i fizičkim mogućnostima.

 

Zašto se javlja gojaznost kod dece?

Procenat gojazne dece svake godine je u porastu u svim uzrasnim dobima. Veliki broj gojazne dece ima problem zbog loših navika i načina ishrane kao što su: neredovna ishrana, preobilni obroci, konzumiranje brze hrane, belog brašna, slatkiša, bez adekvatnog unosa voća i povrća, ali i usled nedostatka fizičke aktivnosti. Budući da se ovakve navike uspostavljaju u ranom detinjstvu, školskom uzrastu i prenose kasnije kroz ceo život, osnovni cilj roditelja mora biti uticaj i vaspitavanje kako zdravo živeti, jer gojaznost kod dece ima negativne posledice na njihov psihički i fizički razvoj.

Posledice dečije gojaznosti

Gojaznost kod dece može imati negativne posledice na psihički razvoj deteta, jer je takvo dete često predmet zadirkivanja okoline. Roditelji treba da povedu računa da do toga ne dođe, jer tada dete pada u “začarani krug” – gubi samopouzdanje, povlači se u sebe i postaje sklono depresiji. Dete utehu pronalazi u hrani naročito u slatkišima, a to dovodi do još većeg povećanja telesne težina koja može da izazove i bolest.

Gojaznost kod dece je alarmantna, jer gojazna deca, tinejdžeri i adolescenti imaju velike šanse da ostanu sa prekomernom težinom kada odrastu, što može dovesti do pojave bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2, apnee u snu, šlog, osteoartritis.

U poslednje vreme kod dece sa prekomernom težinom javljaju se bolesti koje su svojstvene starijem životnom dobu kao što su: povišen pritisak, povišena masnoća u krvi, deformiteti koštanog sistema, masna jetra, hroničan umor.

Uzrast od 7 do 13 godina smatra se najznačajnijim za prevenciju i lečenje prekomerne uhranjenosti i gojaznosti. Deca ne znaju šta je pravilna ishrana i zbog čega je ona važna, kao i zašto je gojaznost opasna i kako može negativno da utiče na njihovo zdravlje. Zbog svega navedenog vrlo je važno da roditelji na vreme prepoznaju problem i prihvate činjenicu da je njihovo dete gojazno, kako bi mu na vreme pomogli i sprečili eventualnu pojavu neke od navedenih bolesti.