KAKO SMRŠATI – OTKRIJ UZROK VIŠKA KILOGRAMA

Kako smršati je često pitanje. Da bi se mogao početi proces mršavljenja potrebno je otkriti uzrok koji je doveo do prekomerne težine, a on nije uvek samo u hrani. Uzrok prekomerne težine može biti i zdravstveni problem.

 

KOJI SIMPTOMI UKAZUJU DA JE PREKOMERNA TEŽINA UZROKOVANA ZDRAVSTVENIM PROBLEMOM?

 

Stalan osećaj gladi.

Baš volim slatkiše i moje telo traži slatko do te mere da ne mogu da se kontrolišem.

Treniram a ne mogu da smršam.

Moj trener misli da moj uloženi trud ne daje očekivane rezultate.

Kad god sam pokušala da smrsam nekom dijetom išlo je vrlo sporo, a ulagala sam veliki trud.

Znam od čega se gojim, ali i kada malo prekršim sa hranom dobijem dosta na težini. Osećam konstantan umor i bezvoljnost da bilo šta uradim.

 

DA LI SI POMISLILA NA INSULINSKU REZISTENCIJU?

 

Osobe koje pate od insulinske rezistencije(link do teksta sa insulinskom rezistencijom) najčešće nemaju jasne nagoveštaje koji ukazuju na poremećaj. Ovo stanje može da traje dugo pre nego što se otkrije. Insulinska rezistencija predstavlja stanje u kome insulin ne može adekvatno da ispolji svoje dejstvo, pa su potrebne veće količine (endogenog ili egzogenog) insulina za normalni biološki odgovor.

Simptomi koji bi mogli da ukažu na insulinsku rezistenciju su :

  • Višak kilograma
  • Umor i pospasnost
  • Lako gojenje, teško mršavljenje
  • Otežano začeće

Kada se insulinska rezistencija ne leči, može da preraste u Dijabetes tipa 2. Da bi se otklonila sumnja najbolje je uraditi OGTT test (test opterećenja glukozom)

 

ŠTA JE OGTT TEST?

 

OGTT test predstavlja merenje koncentracije glukoze i insulina u serijskim uzorcima pre i nakon konzumiranja  glukoze.

Za izvođenje testa potrebno je 2-3 sata.

 

KAKO SE OGTT TEST IZVODI?

 

Pre vađenja krvi savetuje se da se minimum 8 sati ne konzumiraju nikakve namirnice. Prvi uzorak krvi se uzima našte (na prazan stomak), nakon toga se popije 300ml vodenog rastvora u kome je rastvoreno 75g glukoze. Posle konzumiranja glukoze uzimaju se uzorci krvi na svakih pola sata, poslednji uzorak nakon 120 min i on je dijagnosticki najvazniji.

Tokom izvođenja testa može se piti voda, ali se ne sme nista jesti, potrebno je mirovanje  zabranjeno je konzumiranje cigareta.

Tri dana pre izvođenja testa potrebno je hraniti se normalno bez restrikcija u ishrani. Test se izvodi u ranim jutarnjim časovima od  8 do 9 sati ujutro, bez predhodnog fizičkog napora. Ukoliko se uzima terapija sa lekovima koji regulišu metabolizam šećera poput Metformina, Gluformina, Glucophage , Siofora, terapiju treba prekinuti nekolko dana pre testiranja. Izrazito  je važno da se pored glukoze u testu meri i insulin koji je ključni parametar za postavljanje dijagnoze rezistencija na inslulin.

 

ŠTA DA RADIM AKO OGTT TEST POKAŽE POSTOJANJE INSULINSKE REZISTENCIJE?

 

U slućaju da se dijagnostikuje insulinska rezistencija najbolje je da se potraži savet od lekara endokrinologa ili specijaliste za ishranu. Neophodno je uvesti permanentne promene u stilu života, kao što su fizička aktivnost i adekvatna ishrana. U slučaju da to nije dovoljno potrebno je početi sa adekvatnom terapijom, kao što je Siofor, Glucophage, Gluformin što su sve fabrička imena za jedan te isti lek cije osnovno generičko ime je Metformin.

 

HRANA KAO LEK ZA INSULINSKU REZISTENCIJU

 

Protekal dijeta je proteinska ketogena dijeta, koja pod nadzorom lekara, doprinosi smanjenju telesne težine. Prtotekal dijeta je zdrav način mršavljenja, koji je praćen odsustvom gladi, zahvaljujući Protekal napicima, slanim i slatkim obrocima, kao i suplementima , koji dopunjavaju dnevnu dozu vitamina i minerala potrebnih organizmu. Protekal dijeta pored toga što pomaže u smanjenju telesne težine, može biti lek i pomoći da se bolest drži pod kontrolom i smanji unos lekova.

Pokazala se kao izvrstan metod za spuštanje povišenih nivoa šećera i insulina kod rezistencije na insulin, što omoguava lakše mršavljenje.  Ponekad je Protekal  medicinska ketogena dijeta jedini način da se osoba sa rezistencijom na insulin  reši viška kilograma .