Protekal Keto Dijeta

Šta je Protekal keto dijeta i koji su njeni benefiti?

Protekal dijeta je proteinska ketogena dijeta, koja pod nadzorom lekara, doprinosi smanjenju telesne težine od 1,5 do 2kg nedeljno.

Protekal dijeta je zdrav način mršavljenja, koji je praćen odsustvom gladi, zahvaljujući Protekal napicima, slanim i slatkim obrocima, kao i suplementima, koji dopunjavaju dnevnu dozu vitamina i minerala potrebnih organizmu.

Protekal proteinska dijeta ima tri etape i nakon njenog završetka ne postoji yo-yo efekat.

Naša dijeta je namenjena svim osobama koje smatraju da imaju problem sa viškom kilograma, kao i osobama koje imaju zdravstvene probleme vezane za gojaznost: povišene masnoće u krvi, masnu jetru, insulinsku rezistenciju, diabetes mellitus tip 2, povišen arterijski pritisak i drugo. Pogodna je za primenu kod svih osoba koje nemaju puno vremena da se posvete kuvanju i pravilnoj ishrani.

Prvi pregled

Šta je potrebno znati pre početka Protekal proteinske dijete?

Za prvi pregled, koji se zakazuje telefonom, je neophodno uraditi određene laboratorijske analize (specifikovane na sledećem LINKU), kao i ultra zvučni pregled abdomena, koje možete doneti sa sobom ili uraditi kod nas. Cena prvog pregleda iznosi 6.000 dinara.

Za uplate iz inostranstva (zbog bankovnih provizija) cena Prvog online pregleda je 70€ a Kontrolnih pregleda 30€

Lekarske kontrole u toku programa gubitka kilograma su na svake 2 nedelje i njihova cena iznosi 3.000 dinara. Cena proteinskih obroka koje pacijenti koriste u Protekal dijeti je 2.275 dinara po kutiji koja sadrži 7 obroka. U aktivnim fazama, gde je ishrana prvenstveno bazirana na Protekal obrocima cena svih obroka iznosi 22.750 dinara za 2 nedelje. U toku napredovanja dijete, u dogovoru sa doktorom , prelazite u sledeće faze i time se polagano u ishranu ubacuje sve više obroka svakodnevne hrane, a samim tim smanjuje broj Protekal obroka koje koristite.

U toku dijete je neophodan unos suplemenata, čija je cena u aktivnim fazama oko 8.000 dinara na mesečnom nivou.

Važno je da kompletan tok dijete bude pod nadzorom lekara, koji će pratiti pacijenta u svakom aspektu, odrediti unos proteina, suplemenata kao i korekciju terapije ili uključivanje nove terapije shodno polu, težini i zdravstvenom stanju pacijenta. Nije preporučljivo da se dijeta drži bez nadzora lekara, jer nepravilnim ili prekomernim unosom proteina kao i neadekvatnom suplementacijom može se izazvati niz zdravstvenih problema.

Kome je namenjena Protekal proteinska dijeta?

Protekal proteinska dijeta namenjena je osobama:

  • sa prekomernom telesnom težinom
  • koje boluju od dijabetesa tip 2
  • sa kardiovaskularnim problemima, a koje imaju prekomernu težinu
  • koje boluju od hipertenzije, a imaju prekomernu težinu
  • koje boluju od hiperlipoproteinemije (poremećaji metabolizma masti i poremećaji masti u krvi)
  • koje boluju od artroze, a imaju prekomernu težinu
  • koje boluju od sleep apnee u toku sna, a imaju prekomernu težinu
  • koje boluju od astme, a imaju prekomernu težinu
  • koje boluju od venske insuficijencije, a imaju prekomernu težinu

Sve vreme dijete ste pod strogom kontrolom naših lekara. Vreme trajanja dijete je individualno  i različito kod svakog pacijenta. O toku samog programa dijete dogovarate se sa doktorom pri prvom pregledu.

Proteinska dijeta

Proteinska dijeta je proizašla iz doktorske disertacije profesora Džordža Blekburna, koju je 1971. godine odbranio na Univerzitetu Harvard.

Dve godine nakon odbranjene doktorske teze Ministarstvo zdravlja Kanade uvrstilo je proteinsku dijetu u zvanične metode lečenja gojaznosti.

Prema statistici Ministarstva zdravlja Kanade ovom proteinskom dijetom lečeno je 30 miliona pacijenata za zapaženim uspehom.

Pored Kanade ova vrsta dijete uspešno se primenjuje u SAD-u i Evropi.

Protekal proteinska dijeta prva etapa – ketogena VLCD

Aktivna etapa može da se podeli na tri dela:
1. Prvi deo u kome se konzumira pet gotovih Protekal obroka uz dodatak svežih salata i povrća. Protekal obroke propisaće lekar sa dodatkom suplemenata. Obroci su u vidu supa, kajgana, pirea, kaša, šejkova, sokova, museva, pudinga, palačinki i kolača. Aktivna faza podrazumeva redukciju masti i ugljenih hidrata u ishrani, uz očuvan unos proteina. Time nastaju određene metaboličke promene u organizmu, u vidu snabdevanja potrebnom energijom iz sopstvenih masnih rezervi. Zahvaljujući niskom unosu ugljenih hidrata nastaje hipoinsulinemija (nizak nivo insulina u krvi), što izaziva lipolizu (razlaganje masnog tkiva). Masne kiseline se oksidišu u ketonska tela, koja sada postaju izvor energije, ali pored toga imaju i anoreksički efekat – odsustvo gladi i animički efekat – dobro raspoloženje sa dosta energije. Zbog opisanih metaboličkih promena proteinska dijeta se karakteriše:

odsustvom gladi
dobrim raspoloženjem
brzim gubljenjem masnog tkiva i očuvanjem mišićne mase (zbog adekvatnog unosa proteina visoke biološke vrednosti).

2. Drugi deo aktivne etape je zamena jednog gotovog Protekal obroka mesom, jajima ribom ili morskim plodovima pod nadzorom lekara.
3. Treći deo aktivne etape je zamena dva gotova Protekal obroka mesom, jajima, ribom ili morskim plodovima pod nadzorom lekara.

Tokom aktivne etape pacijent gubi od 1,5 kg – 2 kg nedeljno, što dovodi do brzih rezultata i procenat odustajanja od dijete je vrlo nizak. Tokom aktivne etape pacijent će imati kontrole na svake dve nedelje kako bi lekar mogao da prati njegovo stanje i odredi prelazak na sledeću etapu.

Protekal proteinska dijeta druga etapa – reedukativna dijeta LCD

Druga reedukativna etapa Protekal proteinske dijete počinje da se primenjuje kada pacijent izgubi 80% željene težine. Postepeno se povećava unos ugljenih hidrata, a smanjuje unos Protekal gotovih proteinskih obroka. U reedukativnoj fazi se prema glikemijskom indeksu postepeno uvode ostale namirnice, voće, mlečni proizvodi, mahunarke i na kraju skrobne namirnice. Druga reedukativna etapa Protekal proteinske dijete treba da stvori pravilne navike u ishrani i uravnoteženu ishranu.

Protekal proteinska dijeta treća etapa – stabilizacija postignute težine

Poslednja, treća, etapa Protekal proteinske dijete je održavanje postignute telesne težine u trajanju od dve godine. U skladu sa polom, godinama i zdravstvenim stanjem svaki pacijent završava dijetu sa individualnim preporukama i periodičnim kontrolama. U trećoj etapi se postiže adaptiranje metabolizma na svakodnevnu ishranu i zahvaljujući ovoj etapi yo-yo efekat ne postoji. Zbog ponderalne memorije slika gojazne osobe se menja slikom osobe sa novom telesnom tezinom i velike su šanse da se postignuta telesna težina zadrži.

Fizička aktivnost tokom Protekal proteinske dijete

Tokom sve tri etape Protekal proteinske dijete dozvoljena je fizička aktivnost.

Fizička aktivnost u prvoj aktivnoj etapi Protekal proteinske dijete

U prvoj etapi dijete savetuju se kardio treninzi dva puta na dan u trajanju od 30 minuta. Tokom prve aktivne etape nije dozvoljen veći fizički napor, kao što je dugotrajna vožnja bicikla, spining program, tenis ili fudbala.

Fizička aktivnost u drugoj i trećoj etapi Protekal proteinske dijete

Tokom druge i treće etape dijete preporučljive su sve vrste sporta i nivoi fizičke aktivnosti.