Niskokalorična dijeta

Početna - - Niskokalorična dijeta

Niskokalorična dijeta

Benefiti niskokalorične dijete

Niskokalorična dijeta sagoreva masti i dovodi do smanjena telesne težine. Smanjenim unosom kalorija sagorevaju se masti i može se izgubiti u proseku oko 1kg nedeljno. Tokom niskokalorične dijete ishrana je raznovrsna na bazi voća i povrća, a ne isključuje konzumiranje mlečnih proizvoda i mesa.

Šta je potrebno znati o niskokaloričnoj dijeti?

Niskokaloričnom dijetom smanjuje se unos kalorija na dnevnom nivou i veoma je bitno da ceo proces uradi  lekar specijalista za ishranu, koji je kompetentan da napravi individualni režim niskokalorične ishrane, prilagođene pacijentu shodno njegovom polu, težini, godinama i zdravstvenom stanju.

Faktori koji utiču na formiranje niskokalorične ishrane

Svaki pacijent je individualan i plan ishrane formira se uzimajući u obzir sledeće parametre:

  • Pol pacijenta
  • Starosna dob pacijenta
  • Težina pacijenta
  • Ritam života (pacijent vodi aktivan ili sedentaran život)
  • Prisustvo hroničnih bolesti

Tri faze niskokalorične dijete

Niskokalorična dijeta sastoji se od tri faze:

Prva aktivna faza 

U prvoj fazi niskokalorične dijete smanjuje se unos kalorija, što doprinosi sagorevanju masti u organizmu i smanjenju telesne težine. Dužinu trajanja prve faze odrediće lekar u zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta i broja kilograma koje treba da se izgubi tokom prve faze.

Druga reduktivna faza

Tokom druge faze niskokalorične dijete akcenat se stavlja na promenu izbora namernica i njihovu kombinaciju u obrocima. Dužinu druge faze odredice lekar shodno postignutim rezultatima.

Treća faza – održavanje stečene telesne težine

Treća faza podrazumeva stabilizaciju i održavanje postignute telesne težine. Pravi se individualni plan ishrane kako ne bi došlo do yo-yo efekta.

Protekal proteinski proizvodi u niskokaloričnoj dijeti

Tokom sve tri faze niskokalorične dijete mogu se koristiti Protekal proteinski proizvodi. Oni mogu zameniti jedan ili dva obroka u toku dana, a doprinose bržem gubitku kilograma uz odsustvo osećaja gladi.

Protekal čokoladice i keksići imaju nisku kaloričnu vrednost i napravljeni su bez šećera. Tokom sve tri faze niskokalorične dijete mogu se konzumirati bez “griže savesti” da se neće postići željena telesna težina.

Niskokalorična dijeta i fizička aktivnost

Kako bi se promenile nezdrave navike sedentarnog načina života i doprinelo boljim rezultatima niskokalorične dijete, pacijentu se preporučuje fizička aktivnost tokom i nakon niskokalorične dijete.

Fizička aktivnost treba da bude permanentna, prilagođena individualnim potrebama i fizičkoj spremi pacijenta.

Zakaži tretman