Postporođajna dijeta

Postporođajna dijeta – benefiti

Nakon porođaja izbalansiranom ishranom i laganim vežbama porodilja može da započne postupak vraćanja na telesnu težinu pre porođaja. Ako porodilja doji treba da vodi računa da njena ishrana bude bogata mineralima, vitaminima i omega 3 uljima.

Postporođajna dijeta

Nakon porođaja porodilja može da nastavi sa niskokaloričnom ishranom pod nadzorom dijetologa. Ako porodilja doji bebu potrebno je da njena ishrana bude bogata svim vitaminima i mineralima neophodnim za bebu.

Da li porodilja treba da bude fizički aktivna?

Nakon porođaja uz savet lekara porodilja može da radi lagane vežbe i da ide u kraće šetnje. Nakon babina (40 dana nakon porodjaja) porodilja se može baviti fizičkom aktivnošću kao i svaka druga žena tih godina.

Kada porodilja može da započne sa dijetom?

Nakon što prestane da doji porodilja može da se podvrgne Protekal dijeti i u potpunosti se posveti gubitku telesne težine. U toku dojenja može biti na niskokaloričnoj dijeti koju sačinjava dijetolog i koja je bogata proteinima, mineralima, vitaminima i zdravim mastima koji su neophodni za pravilan rast i razvoj novorodjenčeta .

Kako do idealne težine nakon porođaja?

Da bi porodilja došla do idealne težine nakon porođaja potrebno je da:

  • Promeni životne navike
  • Zdravo se hrani
  • Bude fizički aktivna
  • Unosi dovoljno tečnosti

Kada porodilja prestane da doji dete može se u potpunosti posvetiti gubitku kilograma koji pored dijete podrazumeva i fizičku aktivnost, kao i promenu loših navika kako se kilogrami ne bi vratili.