ZAŠTO SE U PROTEKAL DIJETI NE GLADUJE ?

Protekal dijeta je već 14 godina u Srbiji i važi za jednu od najefikasnijih dijeta. Popularnost je stekla zbog činjenice da je bezbedna, jer se sprovodi pod lekarskom kontrolom, da pacijenti dok su na dijeti nisu gladni i da gube mesečno 7-10 kg.
Pre samog početka dijete rade se laboratorijske analize, ultrazvučni pregled, a lekarske kontrole su obavezne na 15 dana.
Često pitanje je šta sadrže Protekal obroci kada pacijenti nisu gladni? Koji je sadržaj tih praškastih obroka?
Mali broj fabrika u svetu poseduje tehnologiju da iz mahunarki izoluje protein od ugljenih hidrata. Jedna od njih se nalazi u Francuskoj odakle dolaze Protekal obroci. U tom procesu proteini se hidrolizom razbijaju na najsitnije delove amino kiseline što ih čini lako svarljivim, a absorpcija tj. iskoristivost je potpuna. Zato se kaže da su proteini u Protekal obrocima visoke biološke vrednosti. Mahunarke koje se obradjuju nisu GMO i svi Protekal obroci su registrovani u Ministarstvu Zdravlja Srbije, a mogu ih konzumirati trudnice i deca.
Međutim, nisu proteini visoke biološke vrednosti odgovorni za osećaj sitosti. Manjak ugljenih hidrata i manjak masti u dijeti primorava organizam da nakon potrošenih rezervi ugljenih hidrata počne da topi masti. Masti da bi ušle u ciklus stvaranja životne energije se pretvaraju u ketonska tela koja od trećeg dana dijete blokiraju centar za glad i daju osećaj povećanja energije.
Zato je jako važno poštovati plan ishrane, u protivnom Protekal obrok postaje obična zamena za obrok sa prisustvom gladi.
U medicini Protekal dijeta pripada tzv. formula dijetama i VLCD (veoma niskokaloričnim dijetama sa unosom manjim od 800kcal). Kako se ketonska tela vezuju za minerale i zajedno izbacuju iz organizma neophodna je suplementacija koja je individualna za svakog pacijenta u zavisnosti od njegove kliničke slike i trenutne terapije.
Čaroliju odsustva gladi čini vaše telo u procesu topljenja masti, a ne sadržaj Protekal obroka.

Call Now Button