Interna medicina se bavi prevencijom i lečenjem oboljenja unutrašnjih organa. Oblast interne medicine je vrlo široka i obuhvata različite subspecijalnosti kao što su: kardiologija, gastroenterologija, hematologija, nefrologija i druge. Pre odlaska kod lekara subspecijaliste neophodno je da se obavi sveobuhvatni internistički pregled kako bi se ustanovio problem i eventualna potreba za daljim pregledima i ispitivanjima.
U poliklinici Protekal pacijentima je omogućen pregled lekara interniste, kao i dijagnostika neophodna za lečenje i sagledavanje celokupnog zdravstvenog stanja pacijenta.
Stanja u kojima se pacijent obraća lekaru specijalisti interne medicine su: problemi sa srcem, organima za disanje, organima za varenje, žlezdama sa unutrašnjim lučenjem, problemima vezanim za krv, limfne žlezde i bubrege, radi procene zdravstvenog stanja, otkrivanja uzroka tegoba i lečenja.
Poliklinika Protekal poseduje najsavremeniji ultrazvučni aparat, uz pomoć kojih lekar internista stiče pravi uvid o stanju srca, krvnih sudova, jetre, bubrega, slezine, mokraćne bešike i žlezda sa unutrašnjim lučenjem kao i limfnih žlezda. Pored UZ pregleda u velikoj meri proceni zdravstvenog stanja pacijenta pomaže EKG pregled, kao i laboratorijske analize.
U našoj poliklinici posebnu pažnju posvećujemo prevenciji zdravlja kroz redovne sistematske specijalističke preglede, kao i kroz savetovalište. Redovnim pregledima se na vreme mogu otkriti i lečiti sa velikim uspehom mnoga hronična i teška oboljenja.

Internistički pregled predstavlja jedan od najsveobuhvatnijih pregleda u domenu medicine odraslog doba. On podrazumeva: