Gojaznost sa svim pratećim komplikacijama postala je jedan od vodećih zdravstvenih problema u razvijenim zemljama. Ta činjenica ima veliki medicinski, društveni i ekonomski značaj, što je prouzrokovalo veliki društveni i individualni interes u njenom lečenju.

ZAŠTO SE LEČI GOJAZNOST?

Lečenje se preduzima iz estetskih i preventivnih razloga ili iz terapijskih razloga – korigovanja postojećih patoloških stanja, kao što su povišeni krvni pritisak, holesterol, trigliceridi, povišen šećer, arterioskleroza… Bilo koji da je motiv, proces mršavljenja se treba odvijati pod kontrolom lekara, jer mršavljenje na pogrešan način može dovesti do pogoršanja zdravlja i pojave neželjnih komplikacija kao i obaveznog jo-jo efekta.
Suština tretiranja gojaznosti je dijeta sa promenama navika u ishrani i povećana fízička aktivnost. Taj integralni pristup sa promenama načina života omogućava održavanje postignute nove težine. Uzroci gojaznosti su raznovrsni. Rezultati u lečenju su prilično slabi i ne ohrabruju mnogo. Po internacionalnim statistikama oko 90% završavaju neuspehom. Smatra se da je jedan od osnovnih razloga za neuspeh u lečenju nedovoljno praćenje od strane lekara.