Šta predstavlja proteinska dijeta po Protekal sistemu?

Proteinska dijeta predstavlja određeni program smanjenja telesne težine, siguran i efikasan, pod strogom lekarskom kontrolom. Krajnji cilj je održavanje postignute telesne težine zahvaljujući reedukativnim fazama dijete.

Iz čega se sastoji?

U početnim fazama Proteinska dijeta se sastoji od proteinske ishrane sa potrebnim dnevnim unosom proteina visoke biološke vrednosti u vidu gotovih proteinskih obroka. Posle završene prve faze prolazi se kroz reedukativne faze u kojima se postepeno ubacuju pojedine grupe namirnica dok se ne stigne do potpuno uravnotežene ishrane.

Da li je ketoza opasna?

Ne. Sve vreme dijete je kontrolisana od strane lekara edukovanog za uspešno sprovođenje proteinske dijete. Na prvom pregledu lekar odlučuje da li je pacijent zdravstveno pogodan da uđe u ketozu ili je ona kontraindikovana.

Da li postoji starosno ograničenje za proteinsku dijetu?

Da, postoji ograničenje. Osobe mlađe od 16 godina, kao i osobe starije od 65 godina, ne mogu krenuti u program od aktivnih faza.

Koliko kilograma ću izgubiti za nedelju dana?

Ne možemo Vam sa preciznošću reći koliko ćete kilograma Izgubiti, jer to u dobroj meri zavisi od Vašeg metabolizma, ali Vam možemo tvrditi da ćete izgubiti više kilograma nego u bilo kojoj drugoj dijeti, kao i da se tokom programa tope masne naslage sa mesta gde su najviše zastupljene.

Kako ću se osećati dok sam na Protekal dijeti?

Ketonska tela, koja se oslobađaju već drugog-trećeg dana dijete imaju psihostimulativni efekat, što izaziva osećanje dobrog raspoloženja, mnogo energije bez osećaja umora, a pritom postoji osećaj sitosti. Pored toga, dijeta se suplementira potrebnim vitaminima i mineralima.

Zašto su lekarske kontrole obavezne?

Kontrole na 15 dana su neophodne zbog provere Vašeg zdravstvenog stanja, procene napretka same dijete, zbog eventualnog korigovanja suplementacije, kao i zbog određivanja i propisivanja faza koje slede.

Da li je neophodan predhodni lekarski pregled?

Da, neophodan je lekarski pregled i analize krvi da bi lekar mogao da proceni Vaše zdravstveno stanje, Vaš metabolizam i utvrdi eventualno postojanje kontraindikacija.

Šta da radim ako nisam gladan i ne mogu da pojedem ceo obrok?

Lekar procenjuje, naspram Vaše visine i težine potreban dnevni unos proteina i povrća. U samoj ketozi postoji osećaj sitosti, ali to ne znači da smete samostalno da smanjujete obroke, jer time mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Šta da radim ako slučajno prekršim dijetu?

Obavezno konsultujte Vašeg lekara! Nikako nemojte nastaviti da se hranite po datom režimu ishrane, kao i sa uzimanjem suplemenata. NIPOŠTO NE POKUŠAVAJTE SAMI DA UĐETE PONOVO U STANJE KETOZE!!!

Kako da znam šta da odaberem od ponuđenih ukusa Protekal proizvoda?

Ukusi su različiti. Hranu birajte po sopstvenom ukusu. Najbolje je da odaberete ukuse koje volite da jedete u svakodnevnoj ishrani.

Zašto ne mogu da zamenim kupljenu hranu za neke druge ukuse?

Zbog specifičnih uslova čuvanja i skladištenja hrane nismo u mogućnosti da dozvolimo da vraćena hrana bude prodata drugom pacijentu, jer tada ne možemo garantovati za njenu ispravnost.

Šta je to AUTORIZACIJA i zašto ne mogu da kupim hranu ako je istekao njen rok ?

Autorizaciju prepisuje lekar i tačno određuje koliko Vam je potrebno proteinskih obroka u određenom vremenskom periodu, u fazi u kojoj ste. Ona predstavlja Vaše pravo da kupite određeni broj protekal obroka do sledeće kontrole.

Zašto čokoladice i keksići ne mogu da se jedu u prvoj, drugoj i trećoj fazi?

Čokoladice i keksevi su malo kaloričniji po sastavu od protekal obroka i iz tih razloga dok postoji proces mršavljenja nisu preporučljivi. Njihova primena ima značajnu ulogu u održavanju nove postignute telesne težine.

Koje su prednosti te dijete u odnosu na druge dijete?

Prednosti ima mnogo. Između ostalih možemo izdvojiti brz gubitak na težini, odsustvo gladi, osećanje pune snage i minimalnu opuštenost kože.

Šta sadrži Protekal obrok?

Sadrže proteine visoke biološke vrednosti poreklom iz mleka, soje, graška i belanca. Takođe, sadrže minimalne količine ugljenih hidrata , minerala i vitamina.

Zbog prirode mog posla prinuđen sam da ponekad ručam sa klijentima u restoranu.

Naravno, u slučajevima gde morate jesti u restoranu, umesto protekal obroka možete pojesti određenu vrstu mesa ili ribe sa roštilja, salatu ili drugačije spremljeno povrće, naravno u konsultaciji sa Vašim lekarom, koji će Vam dati detaljna uputstva.

Šta se dešava kada se završi dijeta? Hoću li povratiti izgubljene kilograme?

Ako ste prošli sve reedukativne faze dijete, usvojili ste nove navike. Vaš organizam neće imati apetit kakav ste imali pre dijete i znaće da izabere namirnice koje Vas neće ugojiti. Ukoliko ste prekinuli dijetu ranije ili odlučili da nastavite sa starim navikama, naravno da ćete se ponovo ugojiti.

Treba li da pijem još neke lekove dok sam na Protekal dijeti?

Tokom dijete pićete potrebne minerale i vitamine da ne bi došlo do nekog nedostatka i na taj način ćete sačuvati dobro zdravlje.

Zašto su neophodne lekarske kontrole?

Lekarske kontrole su neophodne na svakih 15 dana, zbog provere vašeg zdravstvenog stanja. Tu podrazumevamo proveru opšteg stanja pacijenta, kao i laboratorijskih rezultata. Lekar je tu da Vam odgovori na sva pitanja i nedoumice vezane za dijetu u svakom trenutku.Često su potrebne izmene u količini hrane (proteina), povrća kao i voća u kasnijim fazama dijete. Suplementacija takođe zahteva individualno prilagođavanje od strane lekara.S obzirom da veliki broj gojaznih pacijenata ima neko hronično oboljenje (hipertenzija, DM, hipotireoza, autoimune bolesti i dr), lekarske kontrole su neophodne radi korekcije terapije njihove osnovne bolesti. U slučaju nepravilnog (samostalnog) sprovođenja proteinske dijete može doći do pogoršanja iste. Samo trajanje dijete i svih njenih faza je individualno i to određuje Vaš lekar koji je ujedno i vaša najveća podrška u borbi sa viškom kilograma.