ZAŠTO SE JAVLJA GOJAZNOST KOD DECE?

Gojaznost kod dece se najčešće javlja kao posledica loših navika u ishrani kao što su: neredovna ishrana, preobilni obroci, konzumiranje brze hrane, belog brašna, slatkiša, bez adekvatnog unosa voća i povrća, ali i usled nedostatka fizičke aktivnosti i sedenternog načina života.
Dečija gojaznost negativno utiče na njihovo fizičko i psihičko zdravlje.

KOJE SU POSLEDICE DEČIJE GOJAZNOSTI?

Sa psihološkog aspekta, gojazno dete je često zadirkivano od strane vršnjaka, dolazi do gubitka samopouzdanja, povlačenja u sebe, depresije. Tada počinje začarani krug gde dete nalazi utehu u hrani, naročito u slatkišima, što vodi ka dodatnom povećanju telesne težine.
Ono što je alarmantno i zabrinjavajuće je da se kod dece u poslednje vreme javljaju bolesti koje su se ranije javljale isključivo u odraslom dobu (povišen pritisak, povišene masnoće u krvi, deformiteti koštanog sistema, masna jetra, hroničan umor…).
Uzrast od 7 do 13 godina smatra se najznačajnijim za prevenciju i lečenje prekomerne uhranjenosti i gojaznosti. Deca nisu dovoljno upućena u to šta je pravilna ishrana, zbog čega je ona važna, zašto je gojaznost opasna i kako može negativno da utiče na njihovo zdravlje. Iz tog razloga, vrlo je važno da roditelji na vreme prepoznaju problem i prihvate činjenicu da je njihovo dete gojazno.

ŠTA JE PROTEKAL JUNIOR?

Protekal junior podrazumeva izbalansiranu ishranu, bogatu voćem i povrćem, koja zadovoljava sve nutritivne i energetske potrebe dece. U toku programa lekar individualno određuje količinu i vrstu namirnica u ishrani deteta na osnovu više parametara, kao sto su: uzrast, visina i zdravstveno stanje. Pravilno izvođenje dečije dijete obezbeđuje postepen gubitak kilograma. Krajnji cilj programa je da se promene navike u ishrani i stilu života deteta. U potpunosti se razlikuje od načina lečenja gojaznosti proteinskom dijetom kod odraslih pacijenata.
U toku Protekal junior programa lekar određuje količinu Protekal čokoladica i keksića koji se koriste u toku programa. Takođe, lekar određuje upotrebu OPTI - zamene za obrok uz raznovrsnu ishranu u ostalim dnevnim obrocima u okviru Protekal junior programa za lečenje gojaznosti dece školskog uzrasta.