Protekal Dijeta

Početna - - Protekal Dijeta

Protekal Dijeta

Šta je Protekal proteinska dijeta i koji su njeni benefiti?

Protekal dijeta je proteinska ketogena dijeta, koja pod nadzorom lekara, doprinosi smanjenju telesne težine od 1,5 do 2kg nedeljno. Prtotekal dijeta je zdrav način mršavljenja, koji je praćen odsustvom gladi, zahvaljujući Protekal napicima, slanim i slatkim obrocima, kao i suplementima, koji dopunjavaju dnevnu dozu vitamina i minerala potrebnih organizmu. Protekal proteinska dijeta ima tri faze i nakon njenog završetka ne postoji yo-yo efekat.

Kome je namenjena Protekal proteinska dijeta?

Protekal proteinska dijeta namenjena je osobama:

 • sa prekomernom telesnom težinom
 • koje boluju od dijabetesa tip 2
 • sa kardiovaskularnim problemima, a koje imaju prekomernu težinu
 • koje boluju od hipertenzije, a imaju prekomernu težinu
 • koje boluju od hiperlipoproteinemije (poremećaji metabolizma masti i poremećaji masti u krvi)
 • koje boluju od artroze, a imaju prekomernu težinu
 • koje boluju od apnee u toku sna, a imaju prekomernu težinu
 • koje boluju od astme, a imaju prekomernu težinu
 • koje boluju od venske insuficijencije, a imaju prekomernu težinu

Šta je potrebno znati pre početka Protekal proteinske dijete

Pre početka Protekal proteinske dijete potrebno je uraditi analize specifikovane na sledećem LINKU. Važno je da kompletan tok dijete bude pod nadzorom lekara, koji će odrediti unos proteina shodno polu, težini i zdravstvenom stanju pacijenta. Nije preporučljivo da se dijeta drži bez nadzora lekara, jer nepravilnim ili prekomernim unosom proteina može se izazvati oboljenje bubrega.

Tri faze Protekal Proteinske dijete

Postoje tri faze Protekal proteinske dijete:

 1. Prva faza – ketogena VLCD
 2. Druga faza – reedukativna, reduktivna dijeta LCD
 3. Treća faza – stabilizacija postignute težineProtekal proteinska dijeta prva faza – ketogena VLCD

Aktivna faza može da se podeli na tri dela:

 1. Prvi deo u kome se konzumira pet gotovih Protekal obroka uz dodatak svežih salata i povrća. Protekal obroke propisaće lekar sa dodatkom suplemenata. Obroci su u vidu supa, kajgana, pirea, kaša, šejkova, sokova, museva, pudinga, palačinki i kolača.

Aktivna faza podrazumeva redukciju masti i ugljenih hidrata u ishrani, uz očuvan unos proteina. Time nastaju određene metaboličke promene u organizmu, u vidu snabdevanja potrebnom energijom iz sopstvenih masnih rezervi. Zahvaljujući niskom unosu ugljenih hidrata nastaje hipoinsulinemija (nizak nivo insulina u krvi), što izaziva lipolizu (razlaganje masnog tkiva). Masne kiseline se oksidišu u ketonska tela, koja sada postaju izvor energije, ali pored toga imaju i anoreksički efekat – odsustvo gladi i animički efekat – dobro raspoloženje sa dosta energije.

Zbog opisanih metaboličkih promena, proteinska dijeta se karakteriše:

 • odsustvom gladi
 • dobrim raspoloženjem
 • brzim gubljenjem masnog tkiva i očuvanjem mišićne mase (zbog adekvatnog unosa proteina visoke biološke vrednosti).
 1. Drugi deo aktivne faze je zamena jednog gotovog Protekal obroka mesom, jajima ribom ili morskim plodovima pod nadzorom lekara.
 2. Treći deo aktivne faze je zamena dva gotova Protekal obroka mesom, jajima, ribom ili morskim plodovima pod nadzorom lekara.

Tokom aktivne faze pacijent gubi od 1,5 kg – 2 kg  nedeljno, što dovodi do brzih rezultata i procenat odustajanja od dijete je vrlo nizak. Tokom aktivne faze pacijent će imati kontrole kako bi lekar mogao da prati njegovo stanje i odredi prelazak na sledeću fazu.Protekal proteinska dijeta druga faza – reedukativna, reduktivna dijeta LCD

Druga reduktivna faza Protekal proteinske dijete počinje da se primenjuje kada pacijent izgubi 80% željene težine. Postepeno se povećava unos ugljenih hidrata, a smanjuje unos Protekal gotovih proteinskih obroka. U redukativnoj fazi se prema glikemijskom indeksu postepeno uvode ostale namirnice voce, mlecni proizvodi, mahunarke i na kraju skrobne namirinice. Druga reduktivna faza Protekal proteinske dijete treba da stvori pravilne navike u ishrani i uravnoteženu ishranu.

Protekal proteinska dijeta treća faza – stabilizacija postignute težine

Poslednja, treća, faza Protekal proteinske dijete je održavanje postignute telesne težine u trajanju od dve godine. U skladu sa polom, godinama i zdravstvenim stanjem svaki pacijent završava dijetu sa individualnim preporukama i periodičnim kontrolama. U trećoj fazi se postiže adaptiranje metabolizma na svakodnevnu ishranu i zahvaljujući ovoj fazi yo-yo efekat ne postoji. Zbog ponderalne memorije slika gojazne osobe se menja slikom osobe sa novom telesnom tezinom i velike su šanse da se postignuta telesna težina zadrži.

Fizička aktivnost tokom Protekal proteinske dijete

Tokom sve tri faze Protekal proteinske dijete dozvoljena je fizička aktivnost.

Fizička aktivnost u prvoj aktivnoj fazi Protekal proteinske dijete

U proj fazi dijete savetuju se cardio treninzi dva puta na dan u trajanju od 30 minuta. Tokom prve aktivne faze nije dozvoljen veci fizicki, kao što je dugotrajna voznja bicikla, spining program, tenis ili fudbala.

Fizička aktivnost u drugoj i trećoj fazi Protekal proteinske dijete

Tokom druge i treće faze dijete preporučljive su sve vrste sporta i fizičke aktivnosti.

Proteinska dijeta

Proteinska dijeta je proizašla iz doktorske disertacije profesora Džordža Blekburna, koju je 1971. godine odbranio na Univerzitetu Harvard. Dve godine nakon odbranjene doktorske teze Ministarstvo zdravlja Kanade uvrstilo je proteinsku dijetu u zvanične metode lečenja gojaznosti. Prema statistici Ministarstva zdravlja Kanade ovom proteinskom dijetom lečeno je 30 miliona pacijenata za zapaženim uspehom. Pored Kanade ova vrsta dijete uspešno se primenjuje u SAD-u i Evropi.

Zakaži tretman

Share